עכשיו זה הזמן שלך! יש לך שאלה? אנא מלאו פרטיכם בטופס ונשוב אליכם בהקדם

6 סיבות עיקריות ללמה אנשים מוותרים על המטרות והרצונות שלהם, ומה כדאי לך לעשות כדי שיצליח לך.

רגע לפני שמציבים מטרות לשנה החדשה כדאי לדעת מה יכול להשתבש בכל הקשור להתפתחות אישית ומקצועית

החלטת לשבת ולתכנן את השנה הבאה? את השבוע הבא? או אולי להציב לעצמך מטרה חדשה?

 זה צעד ראשון לעבר שינוי ההתנהלות היומיומית שלך- וזה נהדר. אבל, החיים כמו החיים יש בהם קורטוב של צחוק. כולנו יודעים כי הדברים לא תמיד עובדים כמו שאנחנו מתכננים.

לכן חשוב לי להסביר לך מה יכול להשתבש, כדי שתוכל להתכונן בהתאם ולעבור את המכשולים בלי ליפול בבור שהם טומנים לך.

6 מכשולים בדרך להצלחה וכיצד ניתן "לדלג" מעליהם:

1.     "אני לא הייתי בטוח שהתכנון יעבוד, כל הרעיון הזה לא נראה לי. ניסיתי וזה לא עשה איזה שינוי מאוד משמעותי. זה סתם היה בזבוז זמן".
אחת הבעיות המשמעותיות ביותר בתוכניות של פיתוח אישי, טמונה במשפט "התוכנית הזו תעשה אותך טוב יותר" כמובן בכל מיני ורסיות שונות של ספרי העזרה העצמית.

הבעיה במשפט הזה היא הדגש במילה "זו" במקום על המילה "אותך".

רק אתה יכול להשפיע על השינוי, שום תוכנית לא תעבוד בלעדיך.

זה לא קסם, זו מיומנות לנהל את הזמן או לעשות שינוי ולא משנה באיזה תחום.
אנשים שמאמינים שהתהליך יעבוד, ומבינים שהם האחראים על ההצלחה של עצמם ולא אף אחד אחר, מגיעים לתוצאות טובות יותר.
כשאנחנו "קונים" את התהליך ומאמינים בו, הוא עובד לנו יותר טוב. למה? פשוט כי אנחנו נרצה שהוא יצליח ונדבוק בו ולא נהסס ונחשוש. ואז בלי משים זה יצליח. כשאנחנו לא מאמינים נעשה פחות בלי כוונה ועם הרבה פחות חדווה ואמונה בהצלחה מה שכמובן יחבל בה. הנבואה שמגשימה את עצמה. יש לכך הרבה מחקרים מדעיים שתומכים בזה..

2.     "לא תיארתי לעצמי שהתהליך ייקח כל כך הרבה זמן. אני לא בטוח שזה שווה את זה"
ממש כמו שיפוץ, יש לנו תוכנית לכמה זמן ייקח לבצע אותו, ובפועל הוא לוקח יותר זמן עשייה ממה שתוכנן. רוב הדברים לוקחים יותר זמן ממה שחשבנו שיקחו. החלטנו על השינוי הרצוי לנו, והנה הדד ליין מתקרב ואנחנו מתחילים לפתח ציפיות חשוב לא לעצור, גם אם לא נגיע ליעד שלנו בדד ליין המדויק, נוכל להביט שוב על המטרות ועל היעדים שלנו, להבין מה לא עובד, להפיק מסקנות ולייצר דד ליין חדש.

הרגלים שקיימים בנו כבר שנים רבות לא נעלמים בשבוע, כנראה שגם לא בשבועיים. ולכן סבלנות היא חלק חשוב בתהליך. יש לציין שבכל תהליך יש נסיגה בהתנהגות הנרכשת, וזה מעולה כי זה מראה על התקדמות. עכשיו יש הזדמנות לעדכן את הגרסה של ההתנהגות למתאימה יותר עבורנו.
הארה לסיום, לאנשים לרוב קשה להבחין בשינוי שאדם קרוב אליהם עובר, שתפו אותם בתהליך שלכם וספרו על ההצלחות, כך יהיה להם יותר פשוט לראות ולשים לב לשינוי שעברתם.

3.     "זה הרבה יותר קשה ממה שחשבתי שיהיה. זה נשמע כל כך פשוט כשהתחלתי."
לא רק שהכל לוקח יותר זמן ממה שתכננו, אלא גם זה הרבה יותר קשה ממה שחשבנו. אנשים נוטים לבלבל בין שני מונחים, פשוט וקל. פשוט וקל הינם מונחים שונים. אנחנו רוצים להאמין שברגע שתפסנו משהו שהוא קונספט פשוט, יהיה קל להוציא לפועל את התוכנית ולהגיע לתוצאות.

אם זה באמת היה כך במציאות, אז כולנו היינו אמורים להוציא פחות ממה שאנחנו מכניסים בתקציב הביתי. העשייה עצמה היא תמיד הקושי, לאו דווקא ההבנה.
שינוי התנהלות ויצירת איזון דינמי, דורש מאמץ משמעותי. זה יכול להיות אתגר גדול לאנשים עסוקים מאוד עם המון משימות –לעצור ולקחת פסק זמן, להקשיב לסובבים אותם בכוונה להקשיב גם כשהמסר קשה לשמיעה. למרות הרצון העז וההבנה כמה השינוי חשוב, עדיין זו עבודה קשה הדורשת משמעת לבצע את הדברים.
שינוי אמיתי מצריך עבודה אמיתית. אמירה כמו "זה יהיה קל" ו"זו לא תהיה בעיה עבורך", יכולה לחזור כמו בומרנג בטווח הארוך, כשמבינים שזה לא פשוט להוציא אל הפועל את השינוי לשיפור המיומנויות

4.     "אני מאוד רוצה לעשות את השינוי הזה, אבל כרגע העסק שלי/הבית/זוגיות או כל נושא אחר שעולה במחשבתך, דורש תשומת לב מרכזית. זה יהיה טוב אם נפסיק עכשיו ואני אחזור לזה כשיירגע המשבר".
בסוף כולנו בני אדם, וככאלה הנטייה הטבעית שלנו היא להמעיט בערך של הסחות הדעת והתחרות על תשומת הלב שלנו. אחד הדברים שאני אומרת ללקוחות שלי לא פעם במהלך השינוי להתנהלות אחרת : "אני לא בדיוק יודעת מה יהיה המשבר או המחסום במהלך הדרך שאנחנו עושים, אבל אני משוכנעת מעבר לספק סביר שיהיה כזה".
בתכנון כדאי לנו לקחת בחשבון את הבלתי צפוי כשהוא צפוי. אמנם לא תמיד נדע  איך יראה הבלתי צפוי או מה יקרה בו, אך אנחנו יודעים בוודאות שיהיו כאלה רגעים או תקופות ולכן כדאי להתכונן אליהם.

5.     "אני פשוט לא מבין למה אני עובד כל כך קשה על האפקטיביות שלי, כשעדיין לא הגענו לרווחיות שרציתי"
הניסיון שלי מלמד,  שאנשים נוטים להתאכזב כשהישג בתחום אחד לא מיד משפיע על הישגים אחרים שקשורים אליו.

דוגמה שיכולה לעזור לפשט את האמירה: נניח שאנחנו עושים דיאטה וירדנו נהדר במשקל, אבל מה? הדייטים עדיין לא מצליחים לנו.
מחקרים שונים מראים שיש קשר בין השקעה בהתפתחות אישית לרווח בטווח הארוך, אך אין שום מחקר שאומר שהשקעה בהתפתחות אישית מייצר רווח גדול יותר בטווח הקצר.
ניהול זמן ואפקטיביות זה פן אחד בניהול עסק או בתפקידים בארגון, יכול להיות שהתפקיד או המוצר אינם מתאימים או יש מקום לשיפור. אם מישהו הולך בדרך הלא נכונה, זה לא משנה כמה מהר ואפקטיבי הוא הולך לשם.
ההבנה שהדברים לוקחים זמן ולעתים התוצאות לא נראות באופק, ועדיין שווה להשקיע, יכול להועיל לתהליכים ארוכים כמו שיפור מיומנויות. שום דבר לא עוקף את הניסיון שנרכש עם השנים.


6. "אני חושב שבאמת השתפרתי לתקופה מסויימת, אבל עכשיו זה מתמסמס לי. מה אני אמור לעשות, לחיות ככה הדוק כל החיים?"
ברגע שסיימנו והגענו לאיזון דינמי- עם התנהלות מפוכחת של המצב,

זה רגע לא קל כשאנחנו מבינים שכדי לשמר את ההתנהגות שהשגנו נצטרך לעבוד כל החיים.

איך אומרים אצלנו?  "גם מקלחת מחזיקה רק 24 שעות"

לעתים קרובות אחרי השגת היעד, מתחילה זליגה והתנהגות "רגילה" שמחזירה אותנו לדפוסים ישנים. מה שמחזיר אותנו שלב אחד אחורה.
חשוב להבין שאיזון דינמי הוא תהליך התפתחות שנמשך, שאינו מסתיים בנקודה אחת ומפסיק. בדיוק כמו שכדי לשמור על טמפרטורת גוף יציבה מול סביבה משתנה, כל הזמן יש חישוב של מה הטמפרטורה בחוץ ואיך משמרים את הטמפרטורה בפנים. המנגנון הזה עובד כל עוד יש פעימה בליבנו וטוב שכך.

 יש שינויים כמובן ביכולות של המנגנון האיזוני, ולעתים יש מחלה שמוציאה אותו מאיזון, ועדיין המטרה שנחזור לאיזון קיימת כל הזמן ונשמר כחלק מתהליך החיים.
גם בהתנהלות שלנו יש התפתחות ושינויים שקורים ומגיבים לסביבה, ההבנה והקבלה שזה הטבע שלנו, שזו דרך החיים-  מורידה  באופן משמעותי, את הביקורת ואת הרצון למצב סטטי, שאינו משתנה, שנשאר יציב לאורך זמן.

 

לסיכום קצר, הפרסומת שעוזרת לאנשים ל"הכנס לכושר" משמשת דוגמה מצויינת למה לא לעשות. "בכסף קטן מאוד, תוכל לקנות מוצר, שהוא פשוט מאוד לתפעול, כמעט בלי השקעה של זמן והנאה גדולה מובטחת. המוצר ייצור לך תוצאות מדהימות, ואתה תקבל גוף חטוב בדיוק כמו שאתה רוצה. בנוסף לזה רוב הפרסומות בנושא כמובן ירמזו שאחרי שתקבל את התוצאה היא תחזיק לאורך זמן ללא מאמץ מיוחד מצדך. וכמובן חייך יהפכו להיות "דבש".


במציאות, אין פתרון קל. שינוי אמיתי דורש מאמץ והשקעה אמיתיים,

"קוויק פיקס" לעתים רחוקות בלבד מביא משהו משמעותי ואמיתי. החיים שהם גם וגם, גם הסחות דעת וגם ריכוז, גם הצלחות וגם כשלונות. ההתחייבות אמיתית מצדך, תביא אותך למקום שבו אתה רוצה להיות בכל צעד וצעד שתעשה לעבר החלום.
זה אולי נשמע קשוח, המסר הזה, אך  זו הינה המציאות
.
אנשים מצליחים – לא מפחדים מאתגר והם יודעים בדיוק מה הם רוצים ואיך הם הולכים להשיג את התוצאות הרצויות להם.

 

בהצלחה

עידית פליק – מנטורית עסקית.